Horatio …

‘Er is meer tussen hemel en aarde dan wij vermoeden, Horatio, of kunnen dromen’ … Aldus genoteerd ende neergepend met scherp gesneden verenpen en atramentum door enen vermaledijde Sjeekspier in zijnen tragedie Hamlet. Toen wisten ze het al. En dat is toch al een dikke 400 jaar geleden.

Tot zover het voorspel. Deze morgen schakelde mijn brein direct een tandje hoger bij het overlijdensbericht van Stephen Hawking. Het gemiddelde IQ daalt alweer een punt op deze aardkloot. Zou je tenminste denken, maar puur wetenschappelijk blijft het gelijk, denk ik dan in al mijn naïviteit. Ik bezit dan ook niet het intellect van de schielijk overledene. Ooit dacht ik dit wel. Het was na het innemen van een LSD tripje op één of andere festivalweide.(*) Resultaat: ik dacht niet alleen dat ik zo slim was als Stephen, ik zag er zelfs als hem uit daags nadien.

Het rijdende uithangbord voor de atheïsten is niet meer. Wat nu volgt is het zwarte gat. Het zal nog even wachten zijn om zijn gelijke te vinden. The King of Cosmology is niet meer. Long live the king! Hopelijk vindt de verkoop van zijn boeken een tweede adem of zet er zich eindelijk iemand aan om het in Jip en Janneke taal te vertalen. Kwestie dat onze schoolgaande jeugd wat intellectueel tegengewicht voor de kiezen krijgt en wat mondiger wordt als er hen het eeuwige paradijs wordt beloofd. Kiezen en mondiger in één zin, hoe blijf ik het zelfs verzinnen …

Daar waar Sjeekspier Hamlet verwerkte in een tragedie, viel onze vriend Stephen H. ten prooi aan de tragische spierziekte ALS. Op zijn 21 jaar cijferde men hem een spoedig weerzien met de Almachtige voor. Echter rekte hij die verwachting met een factor 3 op.  Als dat geen opgestoken vinger is naar een niet bestaande God dan weet ik het ook niet meer. Het grote licht is uitgegaan maar net als in de ruimte zal het nog eeuwen verder blijven schijnen. Zolang het maar niet op de singulariteit botst van de oprukkende godsdienstwaanzin …

Omdat een beeld meer zegt dan mijn woordenbrij. Mijn ode aan de gelaagde definitie van het bestaan.

Het bruggetje ? Omdat Stephen H. zelf een humorist was tot in de kist, is een up-tempo nummertje wel op zijn plaats. Yawp!

See y’all on the dark side …

Tjerri

(*) Dichterlijke vrijheden enzo. Deze jongen neemt drugs noch alcohol tot zich. Mijn geloof verbiedt me dat.

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

One thought on “Horatio …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s