Advena picturae …

Een Latijnse aanzet bekt altijd lekker. Die nanoseconde dat je brein een gecodeerde ‘huh?’ doorstuurt alvorens verder te gaan met relevantere taken zoals daar zijn: ademen, ruiken, zien. Nu de voorzet is getrapt, de aanzet gegeven en mijn opzet geslaagd, een woordje uitleg. Ik zag, ik kwam en ik nam een foto. Vrij naar onze Latijnse voorvaderen: ‘Veni, vidi, picti’. Schiet niet op deze virtuele woordenpianist want mijn schoolse, laat staan academische kennis, reikt niet veel verder dan mijn – ik noem een zijstraat – kennis van de Baskische taal. Bolak tira(°) als het ware.

Het beeld spreekt voor zichzelf. De man stond al minutenlang roerloos op de golfbreker door zijn oculair te kijken. Klaar om af te drukken op het ideale moment. Zijn afspraak met het heden, het verleden en de toekomst. Twee nanosecondes. Een wereld van verschil. Wat het uiteindelijk resultaat is van zijn zoektocht doorheen zijn camera obscura weet ik niet. De chase is better than the catch weet je wel. En zodoende diende mijn jacht op een mooi beeld te worden afgerond omdat een ander op mij lag te wachten. Jacht. Een ander jacht.

En wat is dat dan allemaal met dat Advena Picturae gedoe hoor ik jullie mompelen. Simpel als goedendag zouden onze zuiderburen zeggen. Google translate vond me een Latijnse vertaling voor trekvogel en beeld. En zei ik niet dat Latijn altijd lekker bekt?

Het bruggetje? De enige echte ace of spades of vleesgeworden ‘the chase is better than the catch’ …

Met licht deinende groet …

Tjerri

(°) Baskisch voor ‘het trekt op de ballen’

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

2 gedachten over “Advena picturae …”

  1. Ik ben wel benieuwd wat de foto uiteindelijk geworden is. En in hoeverre hij zijn bagage uiteindelijk liet nat worden. Roerloos staan wachten op het ideaal moment om een foto te nemen is één ding, dat doen op een golfbreker terwijl de tij opkomt en je bagage aan je voeten liet liggen, is vragen om problemen.
    mvg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s