Hoogtes en laagtes …

Pieken en dalen. Te zien aan het aantal posts van het voorgaande semester zit ik in een dal. Maar elk nadeel ep z’n voordeel zei ene Johan C. en ik bedenk dan dat de frequentie van mijn posts enkel maar kan stijgen. De hoogte in kan gaan. En zo kom ik dan via een ommetje aan het eigenlijke onderwerp. Ik kon ook kurkdroog geschreven hebben: graag had ik het met jullie over high en low key. Maar dat deed ik dus niet. Het weze me vergeven. Ondertussen ben ik het bloggen bijna afgeleerd en mijn schrijfspier is ietwat roestig geworden. Met een beetje kruipolie is zoiets natuurlijk direct verholpen. Retournons à nos moutons: de fotografie. Techniek beste lezertjes. Ik kreeg een paar opdrachten voorgeschoteld waaronder portretten in high key, low key, vlinderportret en portret met Rembrandt belichting. Een beetje fotograaf weet dan al over wat het gaat. De anderen spitsen nu de oren en lezen aandachtig verder. Als je niets hoort heb je de radio- of een andere speler niet aanstaan. Here’s for you, Tjerri to the rescue …

Zoals ik hierboven aanhaalde, ik zat in een dal. Laten we maar beginnen met een low key. Tot mijn grote verbazing zijn er tig definities te vinden op het net, in andere media en uit de mond van would be, have been, been there en serieuze fotografen. De winter is nog niet het land uit dus vergeef me mijn vrijwillige uitstap op het gladde ijs van de fotografie. Na rijp beraad én discussies met de hiervoor benoemde fotografen van allerlei pluimages ben ik er uit.

Een goede low key portret foto voldoet aan de volgende kenmerken:
– overwegende donkere tonen (neem gerust maar meer dan 75 % in het linkse kwart van je histogram)
– geen highlights (niets in het uiterste rechtse kwart van je histogram)
weinig middentonen
– kritiek punt: altijd detail in je donkere partijen behouden
– zorg dat de aftekening tussen model en achtergrond nog subtiel te ontwaren is
– geen (fotografisch) zwart) of toegelopen kleurenpartij, of technisch gesteld: geen RGB waarden 0,0,0 Zelfs niet je achtergrond. Als het moet -zet je kleurenpipetje er in PS op en meet.

Hoor ik jullie nu zuchten? Dat kan ik begrijpen. Toen ik mijn vriend Google raadpleegde om de obligate prentjes door te nemen kon ik amper eentje ontwaren die aan mijn definitie beantwoordt. Per definitie kan je geen low key maken van een blanke persoon. En dan moet je de racistische conclusie trekken: je kan enkel een low key maken van een neger/negroïde persoon/zwarte/afro-Amerikaan/donker gepigmenteerde persoon/Zwarte Piet (°). Enne, vooraleer je in een politiek correcte kramp schiet: de volgende keer ga ik het hebben over high key. Je merkt het, same shit different story. Hopelijk roept het woord shit geen connotatie op met een lachend kakske want anders staan die jongens van Unia binnenkort op mijn deur te bonken. Doch dit terzijde én voor een andere keer. Je kan dus niet rond de eindconclusie. Uw ondergetekende trok er dan maar op uit om het geschikt model te vinden en te experimenteren. Al een geluk dat ik een uitgebreide telefoonklapper heb. En als ik daar niets in vind dan redt mijn slimme telefoon me meestal wel uit de brand.

Enter Mrs. K. Het eindresultaat mag je hieronder bewonderen. Maar om de details te laten uitkomen op de foto die jullie nu zien heb ik nog een extra druppel zweet moeten laten. De foto was namelijk in 16 bit en ProPhoto RGB kleurruimte. Huh? Yup, ProPhoto RGB is the new black. Vergeef me het grapje. To cut a long story short. Om de details te tonen die ik in de foto heb moest ik de foto omzetten naar 8 bit in de sRGB ruimte, verkleinen, opscherpen (onscherp masker), iets meer contrast geven (8 punten) en iets meer punch in de middentonen (3 %). Voor diegenen die afgehaakt hebben: no prob. Kijk en – nu ja – geniet met mate. Ik ga jullie niet vervelen met de techniek die ik gebruikte om de foto af te drukken mèt details van haar haar en jasje.

Laat vooral weten wat jullie ervan denken. En vergeet de volgende post niet te lezen: high key. Een foto van – pun intended – witte negers.

low-key

Het bruggetje? Discussies over dit soort definities ontaarden nogal vlug in al dan niet subtiele beledigingen. Ik dacht, doe het dan met een stukje muziek …

 

Baai, baai koeievlaai!

Tjerri

(°) schrappen wat niet past

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

7 gedachten over “Hoogtes en laagtes …”

 1. Op scherm hier is er duidelijk verschil tussen haar vest en de achtergrond. Redelijk geslaagd zou ik zeggen. Is het echter ook zo op de print? [want een beeld is pas een beeld als het geprint is 🙂 ] Anderzijds misschien iets teveel met de techniek bezig geweest Tjerri? En iets te weinig met de communicatie/portret? R++, I+
  IMHO natuurlijk.

  Hieronder een redelijk low-key portret van blanke man

  Low-key of high key hangt af van je belichting (onder en over belichting) en niet (helemaal) van je onderwerp imho.

  1. Een kenner …
   Doortekening en detail vest zijn zowel op scherm als op print zichtbaar. Subtiele verschillen, zoals haar, plooien in vest, aftekening linker schouder, komen mooi tot hun recht op de print. En je hebt een punt: een beeld is pas een beeld als het een print is. Ik doe de afwerking van A-Z, ttz. foto maken – bewerken – printen (Epson A2+). Is geen doka maar het is ‘as close as you can get’.
   Voor wat betreft communicatie vs techniek: hier wou ik een grote smiley posten maar krijg het niet uit mijn toetsenbord gewrongen. Het draaide hier bijna uitsluitend rond techniek en (veel) minder rond communicatie. Het was dan ook een technische opdracht. Ik wou de efficiëntie kunnen aantonen van het goede gebruik van een lichtmeter en hoe die je werk verlicht – pun intended – met het verhogen of verlagen van de lichtsterkte. Can’t fool you.
   Volgens mijn definitie zou de door jouw getoonde foto géén low key zijn: geen duidelijke aftekening tussen model en achtergrond + blanke man + volledig zwarte stukken. Maar … dit neemt niet weg dat het best een aardige foto is. Het al dan niet beantwoorden aan regels is de dood voor de fantasie en interpretatie van de fotograaf. De fantastische DOF bij een analoog toestel van dit type en een 150 mm is moeilijk te evenaren, laat staan te overtreffen digitaal. En voor wat betreft de doortekening model / achtergrond: indien je dit uit het oog verliest (en dat is vermoedelijk hier het geval) zweeft het hoofd precies in het ijle. Maar bon, het is een scan van een negatief en daarna via verschillende wegen op een scherm bij mij aangeland. De print zal waarschijnlijk stukken beter zijn.
   Alvast bedankt voor je onderbouwende feed-back!

   Tjerri

   1. Ik vermoed dat het een portret opdracht is in cvo Leuven? Wie geeft het, Erwin?
    Ik bedoelde ook, low key wekt een bepaalde sfeer op, en het wordt een beetje teniet gedaan door het model (lach, super witte tanden). maar als het in grope werken is met model… ja dat is niet ideaal. Ik doe ondertussen digi 2, bij Erwin. Kwestie van de digitale workflow een beetje te doorgronden (flitsen, lightroom, studio enz) om daarna nog meer analoog te doen uiteraard… 🙂
    Geen zin om analoog te beginnen (zoals Lies Verhoeven bvb of Olivia Chardome?)

 2. Zoals ik reeds schreef: het is een technische opdracht (voor het eindwerk). De sfeer was hier ondergeschikt. Dat het model lacht? Nou ja … ’t Moest plezant blijven he. Ze is zo van nature. De foto is trouwens niet in groep genomen maar tijdens een one-on-one sessie. Ik zit idd bij Erwin en voor wat analoog betreft: misschien volgend jaar. Moet nog enkel module ‘portfolio’ volmaken en dan zit ik op het einde van de cyclus. Kan ik een papiertje inkaderen …
  Mrs. O. heeft het me onlangs nog eens gevraagd om samen met nog een paar oude bekenden aan analoog te doen maar ’t is natuurlijk weer een extra investering. Collodium interesseert me meer (check out mijn posts daarover), los van de centen dan. Ik denk dat ik de gulden middenweg ga bewandelen en opteren voor ‘digital negative’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s