Spring …

Het was me nooit eerder opgevallen, de Engelse etymologische link tussen de lente en de hyperactieve staat van de natuur. Spring is in the air – mop met een baard van hier tot in Dover – en iedereen ontwaakt uit zijn winterslaap. De lente kondigt namelijk ook de minder leuke examenperiode aan. Mr. Z. en Mrs. L. brengen meer tijd dan hun lief is achter hun bureau. Mrs. C. pendelt als een vlo met adhd tussen thuis, werk en academie en ondergetekende … Tja, ondergetekende moet ook zijn foto’s aanleveren. Echter sta ik er ieder jaar bij als Jon Snow in Game of Thrones die ‘The Wall’ voor de eerste keer aanschouwt, somber voor me uitkijkend en mompelend ‘Winter is coming’. Maar kijk, het stof is gaan liggen na 3 weken intens bewerken, fotoarchieven van een gans jaar doorploegen, vloeken, sloten koffie en eindeloze playlists op Spotify beluisterd te hebben. Benieuwd wat er op het gegeerde papiertje zal staan. Dit jaar worstelde ik de specialisatiemodule ‘Ruimte’ door.

Opdracht 1 : 3 landschappen met 50 mm lens en met sterke thematiek

“It’s often about the simple things, isn’t it? Painting and photography are first about seeing, they say. Writing is about observing. Technique is secondary. Sometimes the simple is the most difficult.”

Linda Olsson

Op het zicht banale foto’s maar als je nader kijkt zie je parallellen tussen de beelden en versmelten horizontale lijnen haast naadloos. De kleuren lijken van de ene foto naar de andere over te lopen. Een knipoog naar Andreas Gursky die me met Rhein II van mijn sokken blies en me inspireerde tot het maken van dit drieluik.

 

 

Opdracht 2 : maak 4 beelden van hetzelfde landschap onder 4 verschillende (atmosferische) omstandigheden

“To the complaint, ‘There are no people in these photographs,’ I respond, There are always two people: the photographer and the viewer.”

Ansel Adams

 

Opdracht 3 : Stedelijke ruimte en hoe de mens er in functioneert

“Photography helps people to see.”

Berenice Abbott

Stedelijke ruimte is een anachronisme omdat er simpelweg geen ruimte is. Buiten hier en daar een per- of parkje is alles volgebouwd, gebetonneerd dan wel geasfalteerd. De ‘ruimte’ die er soms is wordt onmiddellijk opgeëist door gemotoriseerd verkeer. Als bloedcellen stromen ze door de stedelijke aders, netjes omgeleid door verkeersrotondes. Als het verkeer er niet meer is lijkt het  leven weggevloeid uit de stad.

 

 

Opdracht 4 : Natuurlijk landschap met menselijke interferentie

“Sharpness is a bourgeois concept”

Henri Cartier-Bresson

Ongerepte uitgestrekte landschappen zijn amper nog te vinden in ons land. Daarom ging ik op zoek naar menselijke elementen die de ‘brug’ kunnen slaan tussen natuur en stad.

 

 

Opdracht 5 : Fotografeer 3 verschillende interieurs van 3 verschillende gebouwen waarbij het stijlkenmerk van de architect naar voren komt.

“The whole point of taking pictures is so that you don’t have to explain things with words.”

Elliott Erwitt

Atelier K. is een architectenbureau waar ecologisch bouwen en verbouwen centraal staat. K. VdV. – bezieler en oprichter – is een architect die zijn handtekening nalaat in de vorm van Diegemse zandsteen. De link tussen bouwmateriaal, bouwgrond en het bouwwerk, letterlijk uit de grond getrokken. De stenen zijn steeds recuperatiemateriaal want al de zandgroeven zijn reeds lang gesloten. Uit het verleden verrijst de toekomst en bestaat het heden.

 

 

Het bruggetje ? Hopelijk komt het geheel over bij de jury zoals ik het bedoeld heb. “Are you with me ?” En voor al de anderen … veel succes met de examens !

 

 

Baai, baai, koeienlaai !

Tjerri

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

2 gedachten over “Spring …”

  1. Zeer content om eindelijk eens een foto van u te zien dit jaar! Ik ben het meest gevallen voor de 50mm triptiek, de witte wolk boven de gebalde vuist, de weerspiegeling van Diegemse zandsteen in een salontafel, en het nachtbeeld dat van een op het eerste zicht banaal betonnen kanaal een dromerige plek maakt. grtjes en tot binnenkort, Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s