Lars Vilks …

Het stof dat Charlie deed opwaaien is amper bij mekaar gekeerd of de islamfascisten met het opgestoken vingertje steken hun neus weeral aan het venster. Het Europese venster bedoel ik dan want in de stoffige tuinen waar de wieg van onze beschaving stond (sic !) is het elke dag rumble in the jungle. Deze keer is het raak in Kopenhagen. Of all places … Eén van de mooiste en aangenaamste hoofdsteden in de wereld. In de zomer is het aangenaam toeven terwijl de stad van de voetgangers en de fietsers is. Koning auto is er ondertussen al lang afgezet. Een stad die de multiculturaliteit hoog in het vaandel draagt maar stank voor dank krijgt. Nu ja, aan multiculturele dankbaarheid geen gebrek de laatste jaren. Of moet ik het debat verengen tot de islamitische omhelzingen waarvan we het resultaat keer op keer mogen bewonderen. Het zij in de ‘zonder haat straat’ het zij op de televisie.

En waarom kruip ik in mijn virtuele pen om mijn gal uit te kotsen over het zootje moslim fundamentalisten hoor ik u denken ? Simpelweg omdat Lars Vilks in het vizier verscheen van een godsdienstfanaticus die IS-gewijs een punt wou maken. En laat ik nu net die Lars ontmoet hebben tijdens een rondtripje Zweden waarbij ik ook even het koninkrijk Ladonia aandeed. Terwijl u Ladonia probeert te situeren help ik u – ik ben namelijk niet van de slechtste – een en ander te plaatsen.

Ladonia is een micronatie gesticht op 2 juni 1996 en is zegge en schrijve één vierkante kilometer groot. I kid you not.

Aan het hoofd staat Koningin Carolyn samen met President Christopher Matheoss van de Party Monarchical Republic en de huidige Vice-President Lieutenant Colonel His Illustrious Highness Osborne Wrigley-Pimley-McKerr III, Count Wrigley of Håle. Lars Vilks behartigt de dagelijkse beslommeringen en is de founding father van het Koninkrijk.

Nu is Lars Vilks niet enkel een leuke vent om te ontmoeten maar ook nog dokter in de kunstwetenschappen en was hij verbonden als professor aan de National Academy of the Arts in Bergen (Noorwegen). Alhoewel hij als theoreticus gevormd is schoolde hij zich eveneens bij in conceptuele kunsten en groeide hij uit tot een bekend beeldend kunstenaar. Om maar te zeggen : hij is geen cartoonist zoals hij steeds weer opnieuw wordt weg gezet door onze pers. Hij kwam wel in 2007 in het oog van de Islamitische storm terecht toen zijn tekeningen met Mohamed als ‘Östgötsk rondellhund‘ (typisch Zweeds kunstwerk dat een hond uitbeeld en je kan terugvinden op hun ronde punten) geweigerd werden in verschillende gallerijen en musea. Deze censuur leidde ertoe dat verschillende kranten zijn schetsen publiceerden wat tot nooit geziene woede leidde bij die-met-de-lange-baarden-en-tenen.

‘Moet ik er een tekeningetje bij maken’ is een zin die bij hen direct het schuim op hun bebaarde kinnen tovert.

Maar omdat – daar gaat de open deur – een beeld meer zegt dan woorden : de foto’s ! Ik heb er een tiental geselecteerd die al een aardig idee geven van wat Ladonia is. Volgend blogje krijgen jullie er nog meer op jullie virtuele bord. Voor alle duidelijkheid, mijn foto’s zijn niet voorzien van een Halal keurmerk en, tenzij er een kromzwaard aan te pas komt, zal dit ook niet in een nabije toekomst het geval zijn.

 

 

Het bruggetje ? Call it magic, call it true …

 

 

 

Toedeloe met de koe !

Tjerri

 

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

3 gedachten over “Lars Vilks …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s