Wees op tijd …

Wellicht dat u spontaan dacht dat ik een stukje aan ons openbaar vervoer zou wijden. Mis poes. Geen lijst met argumenten waarom er een Thalys vanuit Oostende naar Brussel boemelt met gemiddeld vier vertrekkende passagiers. Vandela kan dit met meer vuur en begeestering dan ondergetekende. Ik ga je ook niet vervelen met een gedetailleerde beschrijving waarom het 4 keer zo lang duurt om van bij mij thuis in Leuven station te geraken met trein en bus en me dit zegge en schrijve 4 keer minder kost aan brandstof voor mijn wagen dan aan tickets. Neen beste lezertjes, ik borduur voort op het thema ‘blauwe uurtje’ en de valkuilen voor de fotograaf.

Misschien heb je het al gemerkt maar dat ‘blauwe licht’ is niet zo zichtbaar voor het menselijke oog dan dat je wel zou wensen. Kinky stuff dus als je weinig tijd hebt en je wil die ene speciale foto maken. Maar niet getreurd, met ‘Tjerri’s blauwe uurtjes regel’ en een goede planning vermijd je afgekloven nagels of alopecie.

Planning is evident. Weet op voorhand waar je naar toe wil en verken het terrein ter plaatse zodat je weet waar je bijvoorbeeld je wagen kan achterlaten. Openbaar vervoer neem je op eigen risico. Raadpleeg ‘The Photographer’s Ephemeris’, Google Maps of Google Earth om hindernissen te spotten of betere plekken te ontdekken. Nu je weet dat de zon zich dient te bevinden tussen -6° en -4° tov de horizon kan je rustig berekenen wanneer je ter plaatse en klaar voor actie moet zijn.

Hieronder heb ik 3 foto’s staan genomen met een interval van zo’n drie kwartier tijd. Bij de eerste is de zon al onder. Bij de tweede zit de zon tussen 4° en 6° onder de horizon (blauw uurtje) en de derde is genomen bij een 8° onder de horizon.

Maar ik ging het ook over valkuilen hebben.

De eerste valkuil : de zon stond achter het gebouw bij de eerste foto. Het gebouw had dus moeten gefotografeerd worden bij zonsopgang ipv zonsondergang. Ik had echter geen idee waar ik die avond naar toe moest gaan anders had ik het wel geweten met het tooltje van TPE.

De tweede valkuil : belichting bij n° 2 en 3. Hier had ik geen rekening gehouden met de nogal straffe kunstverlichting van de gebouwen. Dit geeft uitgebrande vlekken. Bracketing en blending of HDR had hier op zijn plaats geweest. Een geval van trial and error.

De derde valkuil : hou het weer in het oog. Het weer zat niet me niet mee. Het regende en miezerde. Een deel van mijn foto’s zijn de mist ingegaan door flaring en ghosting tgv druppels op mijn lens.

Nu we weten hoe het niet moet ga ik ervan uit dat jullie door deductie nu weten hoe het wel moet. Graag gedaan !

 

 

Het bruggetje ? Niet voor gevoelige mensen of oren bestemd. Een subtiele hint naar mijn vriend Mr. C. om deze gasten te programmeren op Stage1800 editie 2015. En na het blauwe uurtje komt de … jawel, duisternis …

 

 

Cheers !

Tjerri

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

3 gedachten over “Wees op tijd …”

  1. Openbar vervoer? Ik heb het 1 keer in mijn leven gedaan, om vanuit Vilvoorde station naar jullie met bus te gaan. Vreselijk… Maar de fotos zijn echt mooi, hebt je ze echt met Nikon getroken? Of stiekem op het canon stikertje nikon geplakt? 😄😄😄

    1. Hier ten velde is je verplaatsen met het openbaar vervoer altijd een klein beetje avontuur. Zelfs met de taxi loopt het al eens fout 🙂
      Dat de foto’s met een Nikon genomen zijn is uiteraard de evidentie zelve …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s