Bankencrisis …

De bankencrisis hoor ik u denken, wenkbrauwen netjes in tweeën geplooid en een frons op uw voorhoofd dat u doet voorkomen als een wifi netwerk op twee voeten. Banken en geld dus. Fotografie brengt je niet alleen in vervoering, het kost je ook handenvol geld en als je goed rondkijkt, hetgeen een tweede natuur is voor een goed fotograaf, zie je al eens een bankgebouw opduiken in het straat – euh – beeld. Of je met deze blog te lezen waar voor je geld krijgt moet ieder voor zich uitmaken.

Ieder onder ons een beetje vertrouwd met fotografie heeft al wel eens gehoord van het blauwe uurtje. Effe googlen en je krijgt al een aardig idee. Ben je in de war met de verschillende definities ? Geen probleem, niemand heeft een sluitend antwoord. Omdat ik niet te beroerd ben mijn duitje in de zak te doen, hierbij mijn eigenste definitie : ‘Blauw uurtje : uur van de dag waarop het blauwe licht het felste is’. Aha erlebnis ! ‘En wanneer is dat ?’ gillen jullie nu waarschijnlijk dolenthousiast in koor ? Welnu beste lezertjes, dat hangt er van af … Klaar ?

Laten we beginnen met ‘blauw licht’. De blauwe kleur van de lucht wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van het licht binnen het ‘blauwe’ spectrum van het zonlicht in de atmosfeer. Ene John William Strutt (vergeet de S vooraan zijn familienaam niet), derde baron van Rayleigh, Brits natuurkundige en Nobelprijswinnaar, kreeg ooit de vinger achter dit fenomeen en sindsdien spreekt men van Rayleigh scattering. Onze vriend rekende ons voor dat de hoeveelheid verstrooid licht omgekeerd evenredig is met de vierde macht van de golflengte van het licht. Hieruit volgt dat licht met kortere golflengtes (blauw = 400 nm vs rood = 700 nm) zo’n 10 keer meer wordt verstrooid dan licht met grotere golflengtes. Begint er al een licht te branden ? Blauw of rood ?

Anyway, als de zon nog onder de horizon zit gaat het blauw al duchtig in het rond beginnen meppen met als resultaat : het blauw uurtje. Dit gezegd zijnde, het uurtje duurt geen 60 minuten. Op het internet wordt 50 minuten het meest aangehaald. Anderen stellen dat het blauwe uurtje de gehele burgerlijke schemering duurt dewelke begint vanaf dat de zon 6° onder de horizon staat tot zonsopgang of vanaf zonsondergang tot wanneer de zon 6° onder de horizon staat. Deze jongen zegt : ‘vergeet het !’.

Boude uitspraak ? Yup, maar daar ben ik voor gekend. Ga er zelf maar aan staan en zie zelf hoe lang het duurt. Een tien à 20 minuten, zeg maar 15 minuten gemiddeld. Hangt af van de luchtvervuiling, temperatuur, bewolking, dauwpunt, luchtdruk, breedtegraad (boven 70° gelden er andere regels), inclinatie aarde (seizoensgebonden) en de tijdsvereffening.

Voor diegenen die er nu al aan denken om hun polsen over te snijden met een bot mes : stop ! Het kan eenvoudiger met Tjerri’s blauwe uurtjes regel :

 

Des morgens begint het blauwe uurtje wanneer de zon 6° onder de horizon staat – begin van de burgerlijke schemering ofte civil twilight – en duurt tot de zon 4° onder de horizon staat. Naar analogie begint het blauwe uurtje des avonds wanneer de zon 4° onder de horizon zit tot het einde van de burgerlijke schemering ofte civil twilight, leze en schrijve 6° onder de horizon.

Ik kan me inbeelden dat jullie nu al heen en weer stuiteren van opwinding en dat de vraag ‘Waar vind ik de hoogte van de zon ?’ bestorven ligt op jullie lippen. Mag ik jullie verwijzen naar ‘The Photographer’s Ephemeris’. Meer moet dat niet zijn. Er zijn honderden sites die hetzelfde berekenen maar bovengenoemde site vind ik de meest praktische.

Nu we toch bezig zijn : het gouden uurtje of golden hour (let op : verwar hour niet met shower !) definieert ondergetekende als ‘de periode tussen het tijdstip dat de zon 4° onder de horizon staat en het tijdstip waarop de zon 6° boven de horizon staat’. Een tekening zegt alles (klik voor groter formaat) … Enne laat de giftige commentaren maar achterwege, mijn kroost wees er me ook al op, ik weet het, ik kan niet tekenen.

Ter info :

zon tussen 0° en -6° = burgerlijke schemering (civil twilight)
zon tussen -6° en -12° = nautische schemering (nautical twilight)
zon tussen -12° en -18° = astronomische schemering (astronomical twilight)

 


Blauwe uurtje

 

 

En zo ben ik via een ommetje beland bij de bankencrisis. Want tot slot van rekening betalen jij en ik ons blauw en gaan de schuldigen vrijuit. Niets nieuws onder de zon dus …

En neen, onderstaande foto heeft niets met het blauwe uurtje te maken maar ik vond de link wel leuk.

 

bankencrisis

Het bruggetje ? Als je zo ’s avonds laat op stap bent met je haren in de wind. Nu ja, voor diegenen die er nog hebben …

 

 

Baai baai koeievlaai !

 

Tjerri

 

Advertenties

Auteur: Tjerri

55-jarige man uit Elewijt, het culturele epicentrum van Vlaanderen.

2 gedachten over “Bankencrisis …”

  1. Eeey, jong, ’t was spannend! Gelukking hebt je mij leven van de polsen snijden gered! Haha. Tis echt een heel mooie beeld dat je getrokken hebt, en je moest zelfs zo ver tot naar Leuven rijzen…
    En fin, ik zal in je plaats deze blogpost lekker op de facebook site van KBC plaken (als ze eentje hebben tuurlijk) 🙂
    Salu zonder de paraplu! Tis steeds warm… 😉

    1. En met de tool kan je nu berekenen wanneer je de zonneparaplu moet draaien om niet te verbranden. Je kan hem eveneens gebruiken om IFR vluchten te plannen en zonsopgangen en -ondergangen uit te rekenen. Maar daarover in een volgende blog meer. Stay tuned …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s